maandag, 31 augustus 2015 09:26

Foto's op je website: gratis stockfoto's of zelf maken?

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Wanneer je een website hebt, wil je dat die er mooi en aantrekkelijk uitziet. Naast de juiste inhoud wil je ook het juiste gevoel overbrengen. Je hebt immers maar enkele seconden om mensen te laten weten dat ze met jouw site op de juiste website zijn. Daarom is het goed om aandacht te besteden aan de sfeer van je website. En die kun je maken en breken met foto's. Natuurlijk zijn er ook andere factoren, maar zoals het gezegde zegt: "Een foto zegt meer dan 1000 woorden." Dit werkt beide kanten op: positief en negatief. En jij wilt natuurlijk gaan voor positief.

 

Overtuigd van het feit dat je goede foto's nodig hebt, kom je bij de vraag of je eigen foto's wilt gebruiken, al dan niet door een fotograaf of jezelf gemaakt, of dat je gebruikt maakt van stockfoto's. Stockfoto's zijn foto's die je op het internet gratis kunt downloaden of voor een klein bedrag kunt kopen. Deze afbeeldingen kun je vervolgens voor je website, nieuwsbrieven, spandoeken etc. gebruiken. Ik denk dat je de voor- en nadelen al begrijpt: een eigen foto kost meestal meer tijd en geld, maar is uniek en je kunt helemaal uitbeelden wat jij wilt. Een stockfoto kost daar tegenover bijna niets, maar is niet uniek. Op de eerst volgende website die je bezoekt kan je dezelfde foto tegenkomen.

Moeten je foto's uniek zijn? Stel je zelf de vraag wat je wilt overbrengen met de foto. Voor het overbrengen van een visie, zienswijze, coachingsmethode of een eenvoudige illustratie kan je heel goed stockfoto's gebruiken. Wil je echt het persoonlijke en unieke van je bedrijf uitstralen, dan adviseer ik om foto's te (laten) maken. Maak deze foto's in grote resolutie, zodat je later eventueel een detail van de foto kunt gebruiken, zonder kwaliteit te verliezen. Let er ook op dat je niet te veel kleine details op je foto zichtbaar zijn, dit komt op een website rommelig en onoverzichtelijk over. Dit leidt af van de boodschap van je foto en tekst.

Wanneer je stockfoto's wilt gebruiken, kun je deze op 2 manieren vinden. Waarschijnlijk kijk je eerst op Google naar afbeeldingen. Dan kom je vast foto's tegen die je goed kunt gebruiken. Google indexeert - 'leest' - deze afbeeldingen van andere websites. Het is niet de bedoeling dat je deze foto’s voor je eigen website gebruikt. Iedereen moet zelf de foto's aanschaffen bij de stockfoto-aanbieders en daar een klein bedrag voor neerleggen. Dit is de tweede en m.i. juiste manier. Op deze manier blijft het voor de fotografen ook leuk om hun foto's te blijven aanbieden.

Gratis stockfoto's? Ja zeker, die zijn er ook. Soms wordt een verwijzing naar hun website gevraagd. Dit is een kleine moeite en kun je onderaan de website of pagina plaatsen, als bijschrift of op je copyright pagina.

Ee laatste tip: pas je foto aan voor je deze op je website plaatst. Dit betekent dat je de foto eerst op je computer verkleint naar het formaat die je echt op je website gaat gebruiken. Daarna plaats je de aangepaste afbeelding op je website. Op deze manier voorkom je dat je website traag wordt en bezoekers wegjaagt. Bewaar het orgineel, je weet nooit wanneer je de foto nog een keer wilt gebruiken.

Ben je enthousiast en wil je direct aan de slag? Kijk dan eens op deze website voor (gratis) stockfoto’s:
www.pexels.com 
www.pixabay.com 
www.stocksnap.io 
www.freeimages.com 
www.unsplash.com 
www.dreamstime.com 
www.lifeofpix.com 
www.fotolia.com

Weet jij nog goede website waar je mooie stockfoto's kunt downloaden? Deel het hieronder in een bericht. Heb jij wat aan deze tips gehad? Ik hoor graag en deel het artikel met je vrienden. Dan kunnen zij er ook hun voordeel mee doen.

Lees 267744 keer Laatst aangepast op dinsdag, 27 oktober 2015 10:52